הרשימות של אמא

בילוי לילי בהולנד מחייב ביקור באחד מבתי הקפה או הברים הרבים הפזורים בה, ואין כמו לשבת בסופו של יום עבודה או טיול רגלי ברחבי העיר אמסטרדם על כוס של בירה צוננת לצד חטיפי הביטר בולן המפורסמים.

הביטר בולן הינם כדורי בשר קטנים בציפוי פריך שדומים מאד לפלאפל, אך בעצם הם משהו שונה לחלוטין, וזאת ניתן לגלות כבר בביס הראשון, כשמיד לאחר שמיעת הקראנץ' האלוהי הנשמע בסיומו, מתגלה לך מלית בשרית שעובתה היטב בעזרת רוטב בשמל מבוסס חמאה, קמח וחלב, שכמובן ניתן להפוך גם לגרסה כשרה לטובת המעוניינים, שטעמה הוא כטעם גן עדן לא פחות.

להכנת התערובת אפשר להשתמש בכל סוג של בשר שבוחרים, החל משאריות בשר מהצלי של אתמול, או מהעוף שנשאר מהמרק, או כמו במקרה שלפניכם, שבו הכנתי מלית ייחודית מבשר הודו טחון.

אופן ההכנה יהיה זר לקהל הישראלי שרגיל להכין קציצות בדרך אחרת לחלוטין. אך אני ממליצה לכם בחום להכין את הביטר בולן הללו בדיוק לפי ההוראות, עד כמה שהן ייראו לכם מוזרות,  שכן בסיום ההכנה תקבלו חטיף מטורף שבני הבית ידרשו מכם להכין שוב ושוב.

DSC_0100

אז מה צריך שיהיה בבית עבור כ -25 חטיפי ביטר בולן?

500 גרם הודו אדום טחון
1 בצל גדול קצוץ
4 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 שיני שום כתושות
70 גרם מרגרינה בטעם חמאה
3 כפות קמח
כוס מרק (או כוס של מים רותחים עם כף אבקת מרק בטעם עוף או בצל)
4 ביצים טרופות
שקית פירורי לחם
1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
מלח ופלפל לפי הטעם
שמן קנולה לטיגון

DSC_0112

מכינים ראשית את המלית:

מטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב קלות, מוסיפים את השום ומערבבים.

מוסיפים את הבשר הטחון ואת התבלינים ומטגנים תוך כדי ערבוב עד שהבשר מוכן.

מוסיפים את הפטרוזיליה וממשיכים לטגן יחד כדקה נוספת. מערבבים ומכבים את האש.

מכינים את רוטב הבשמל:

במחבת עמוקה ממיסים את המרגרינה.

מוסיפים את הקמח ומערבבים עד שהקמח נטמע בתוך המרגרינה.

מוסיפים את המרק וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה מאד.

את התערובת שנוצרה מעבירים לסיר עם הבשר המטוגן, ומערבבים יחד את שתי התערובות.

מעבירים לקערה, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה כדי שהתערובת תתייצב היטב, כדי שנוכל לעבור לשלב הבא.

עוברים לשלב הטיגון. להכנה מהירה ויעילה מבלי להזדקק לשטיפת ידיים לאחר כל כדור, מומלץ מאד לעבוד לפי שלבי ההכנה הרשומים לפניכם:

לאחר שהתערובת מתקררת ומתמצקת היטב, יוצרים ממנה כדורים בגודל של כדורי פלאפל ומניחים בצלחת או במגש.

DSC_0056

מכינים קערה עם 4 ביצים טרופות.

מכינים צלחת שטוחה עם פירורי לחם.

כל כדור טובלים בפירורי הלחם בלבד ומניחים בצלחת את כל הכדורים שמצופים בפירורי הלחם. בשלב הזה אין צורך לדאוג אם הכדורים לא יוצאים כל כך עגולים כי העיצוב הסופי שלהם יהיה בהמשך.

כל כדור שמצופה בפירורי לחם עובר כעת לציפוי הסופי שלו:

טובלים כל כדור בביצה הטרופה, טובלים שוב בפירורי הלחם וכאן השלב לעצב לכדורים את צורתם העגולה והסופית.

מעבירים את כל הכדורים לצלחת.

DSC_0128

ממלאים סיר בינוני בשמן בגובה של 5 ס"מ לפחות. אל דאגה, הכדורים עוברים טיגון קצר ומהיר בשמן עמוק ולכן הם אינם סופגים הרבה שמן למרות הכמות הרבה שבסיר.

לאחר שהשמן חם דיו, מכניסים את כדורים בזה אחר זה עד שהכדורים ממלאים את פני השטח של השמן. לא מעמיסים יותר מדי כדורים יחד.

ברגע שהכדורים מזהיבים מוציאים אותם החוצה לנייר סופג ומכניסים את הנגלה הבאה, כך עד שמסיימים את הכמות.

מגישים לצד מיונז וקטשופ. טובלים, מנשנשים ונהנים.

DSC_0125