הרשימות של אמא

הימים הקרירים שלפנינו הם הזדמנות מצוינת לעשות היכרות עם אחת מהמנות המחממות והמנחמות ביותר שיש למטבח ההולנדי להציע והרי הוא מרק האפונה המפורסם המכונה בשם "סנרט" (snert).

מה שמייחד את מרק האפונה ההולנדי מכל מרק אפונה אחר שאתם מכירים, הוא שמעבר להיותו מועשר בשפע של ירקות טריים, הוא ניחן בטעם מעושן קליל ונהדר, אשר לו אחראיות תוספות של נקניקים מעושנים כגון קבנוס, חזה אווז מעושן או נקניקיות עסיסיות.

את הנתחים המעושנים מוסיפים לקראת סוף הבישול, ומגישים את המרק לשולחן עם תוספת נוספת וטעימה של קרוטונים פריכים, שתהפוך אותו לארוחה שלמה ומשביעה.

DSC_0036

אז מה צריך שיהיה בבית?

500 גרם אפונה יבשה
1 בצל
1 כרישה
2 שיני שום כתושות
2 תפוחי אדמה
4 גזרים
3 עלי סלרי
2 כפות שמן זית
2 כפות אבקת מרק בטעם עוף
4 ליטר מי ברז לבישול המרק (ללא קשר למי הבישול הראשוני של האפונה)
100 גרם קבנוס או חזה אווז מעושן, או נקניקיות מכל סוג שאוהבים
מלח ופלפל לפי הטעם

להגשה – קרוטונים

900X600-11 (1)

מכינים בקלי קלות:

עושים לאפונה בישול ראשוני שינקה אותה מהקצף שהיא נוהגת לייצר בבישול וגם ירכך אותה מעט: פשוט מכניסים את האפונה היבשה לסיר גדול וממלאים את הסיר במים עד אשר הם מכסים את כל האפונה. מביאים לרתיחה, שופכים את תכולת הסיר אל תוך מסננת ושוטפים את האפונה. מניחים בצד.

DSC_0020

מכינים את הירקות:

את הבצל קולפים וקוצצים דק.

את הכרישה שוטפים היטב, חותכים את הקצה השורשי והמחוספס שלה וזורקים אותו, ופורסים את החלק הלבן שלה לעיגולים דקיקים.

קולפים את תפוחי האדמה, שוטפים ומגרדים גס בפומפייה.

קולפים את הגזרים, שוטפים ומגרדים גס בפומפייה.

את עלי הסלרי שוטפים היטב.

שוטפים ומייבשים את הסיר שבו בישלנו את האפונה, יוצקים לתוכו את השמן ומחממים מעט על הגז.

מכניסים לשמן החם את הבצל הקצוץ ואת פרוסות הכרישה ומטגנים מספר דקות יחד עד אשר הם הופכים להיות שקופים מעט.

DSC_0015

מוסיפים את השום הכתוש ומערבבים.

מוסיפים את תפוחי האדמה ואת הגזרים המגורדים ומערבבים.

מוסיפים את האפונה השטופה והמסוננת, ומערבים.

מוסיפים 4 ליטר מי ברז ומביאים לרתיחה.

מוסיפים את עלי הסלרי ואת אבקת המרק. ממליחים ומפלפלים.

מנמיכים את האש ומבשלים על חום בינוני נמוך במשך שעתיים, כשמדי פעם יש לערבב את תכולת הסיר.

בשלב הזה, חלק מן הנוזלים של הסיר התאדו, האפונה התרככה עד לכדי התפוררות, והמרק הפך לסמיך. זה הזמן לטעום אותו ולהוסיף טועמים את המרק ולהוסיף עוד קצת מלח באם יש צורך.

חותכים את הקבנוס לחתיכות ומכניסים למרק.

מבשלים עוד 10 דקות יחד ומכבים את האש.

לפני ההגשה יש לערבב היטב את המרק משום שלאפונה יש נטייה לשקוע לתחתית הסיר. לאחר ערבוב יוצקים את המרק לצלחת ומגישים בתוספת קרוטונים.

DSC_0046